Ecstasy en instemming

Terry Kriz

Wat is XTC?

XTC of ecstasy is een van de populairste partydrugs in Nederland. Het actieve bestanddeel is MDMA (3,4-methyleendioxymethamfetamine), het komt meestal in pilvorm maar bij gebruik als MDMA kan het ook in poedervorm komen. XTC bestaat al 30 jaar en was vooral populair in de jaren '90. Het staat bekend om zijn stimulerende, euforische effecten en het gevoel verliefd te zijn en te willen aanraken, vandaar de naam extase. MDMA beïnvloedt het serotoninesysteem van de hersenen, wat leidt tot het 'gelukkige' gevoel, dit kan leiden tot de uitputting van het serotonineniveau in de hersenen, wat enkele dagen na gebruik leidt tot depressieve symptomen, algemeen bekend als de 'dinsdagblues'.

*Naast fysieke risico's is XTC in de meeste landen ook illegaal. XTC kopen betekent ook het steunen van criminele activiteiten en het dumpen van schadelijke chemicaliën in de natuur, alleen al in 2018 waren er 292 dumplocaties in Nederland, maar het werkelijke aantal dumplocaties ligt waarschijnlijk hoger.

Effecten en risico's

Aangename effecten:

  • Euforie, verliefdheid, warme gevoelens: mensen willen knuffelen en aanraken.

  • Hogere energie, meer praten

  • Intensere waarnemingen: alles voelt intenser en aangenamer.

  • Tintelingen, soms lichte hallucinaties

  • Verlaging van de grenzen

  • Hogere geslachtsdrift bij lage doseringen

Fysieke effecten:

  • Snellere hartslag

  • Hogere bloeddruk en lichaamstemperatuur

Onaangename bijwerkingen

  • Droge mond, niet kunnen plassen

  • Misselijkheid

  • Onwillekeurige kaakkrampen en bewegingen

  • Hoofdpijn 

  • Hartkloppingen

  • Overvloedig zweten

  • Dagen erna: Depressieve stemming en onvermogen om te slapen

  • Afname van libido en/of erectiestoornissen bij hogere doseringen

Risico's:

XTC-gebruik kan tot de dood leiden bij onjuist gebruik door overdosering, vermenging met andere drugs en medicijnen, hyper/hypohydratie e.d. Bewusteloosheid en duizeligheid zijn altijd een slecht teken en vereisen medische hulp. 

Kortdurende XTC kan leiden tot oververhitting en uitdroging, door de hogere lichaamstemperatuur in combinatie met verhoogde fysieke activiteiten. Het risico kan worden verminderd door 1-2 keer per uur water te drinken, geen alcohol te gebruiken, laagjes aan te trekken zodat u zo nodig kledingstukken kunt uittrekken, en regelmatig te pauzeren op een koele plaats. 

Het volgende risico is watervergiftiging, te veel waterconsumptie in korte tijd kan leiden tot een afname van elektrolyten in het lichaam die nodig zijn om te overleven.

Langdurig frequent XTC-gebruik kan leiden tot orgaanbeschadiging, hersenbeschadiging, geheugenverlies en een verhoogd risico op psychische stoornissen. Niet alleen afhankelijkheid of verslaving, maar ook angststoornissen, stemmingsstoornissen en psychotische stoornissen.


Veiliger gebruik van ecstasy

Algemeen

Laat uw medicijnen testen In Nederland en sommige andere landen kunt u uw medicijnen laten testen in een laboratorium om meer te weten te komen over de dosering en of het medicijn dat u hebt gekocht daadwerkelijk bevat wat wordt beweerd en geen andere schadelijke chemicaliën. 

Hydrateren, maar niet te veel XTC leidt tot een hogere lichaamstemperatuur, wat kan leiden tot oververhitting of uitdroging, maar te veel water kan leiden tot watervergiftiging, beide zijn dodelijk. 1-2 glazen water per uur is voldoende, drink indien mogelijk isotone dranken (sommige sportdranken) of bouillon om ervoor te zorgen dat je voldoende zout binnenkrijgt. 

Begin klein en meng niet. Het kan even duren voordat een dosering aanslaat, begin met de kleinst mogelijke dosis, bijvoorbeeld een kwart pil, en wacht minstens een uur voordat je meer neemt. Noteer wat en wanneer je gebruikt om een toevallige overdosis te voorkomen. Een hogere dosis betekent niet automatisch meer genot, hogere doses vergroten de kans op vervelende bijwerkingen en complicaties. Ook het mengen van XTC met andere drugs kan de kans op een overdosis of vervelende bijwerkingen vergroten. Vooral de combinatie van XTC met alcohol, caffeïne en cocaïne is naar verluidt gevaarlijk, ook de combinatie van medicijnen en XTC kan zeer gevaarlijk zijn. 


In de slaapkamer

Wees je bewust van de effecten die XTC je in een toestand brengt waarin je grenzen gemakkelijk overschreden kunnen worden; alles ziet, klinkt en voelt aangenamer, vooral fysieke aanraking. Dit geldt niet alleen voor de mensen die je kent en aardig vindt, ook vreemden lijken mooi en je zou ze wel eens willen knuffelen en aanraken. Dit brengt je in een positie die je kwetsbaar maakt voor seksueel misbruik, maar kan er ook toe leiden dat je de grenzen van andere mensen overschrijdt die niet graag worden aangeraakt. Geef vooraf aan wat je grenzen zijn, wat je wel en niet prettig vindt. Drugsgebruik zal leiden tot grensvervaging, zorg ervoor dat je partner weet welke activiteiten voor jou een hard nee zijn, heb een veilig woord dat je gemakkelijk kunt onthouden zodat je kunt stoppen met seksuele activiteiten die voor jou ongemakkelijk zijn.  


Communiceer allereerst dat je XTC neemt, zodat de ander weet wat er met je aan de hand is. Doe ook regelmatig check-ins met elkaar of alles nog in orde is. 


Als je XTC gebruikt op een feest of een andere openbare plaats, zorg er dan voor dat er iemand in de buurt is die nuchter blijft en je kan helpen en beschermen als dat nodig is. Zorg ervoor dat je bekend bent met de plaats waar je gebruikt en met ten minste enkele van de mensen met wie je je tijdens het gebruik omringt. Bespreek signalen die je kunt gebruiken om met elkaar te communiceren wanneer je hulp nodig hebt, hetzij omdat je je niet goed voelt, iemand je lastig valt of gewoon om in te checken. Je bent in een kwetsbaardere positie door je drugsgebruik, je realiteit en zintuigen zijn aangetast, en daardoor merk je misschien geen rode vlaggen of slechte bedoelingen op. Blijf zoveel mogelijk bij elkaar en ga niet naar huis met vreemden of mensen die je niet volledig vertrouwt als je high bent van XTC. 




Vorige
Vorige

11/02: Nederlandse dragster komt uit voor LGBTQIA+ toestemming met MenAsWell

Volgende
Volgende

Lichamelijke handicap en seksueel misbruik