In the face of brutalism: Pride. Consent. Freedom.

In the face of Brutalism, gemaakt door Ulas Uygun, Irena Mila, Shaief Bunsee en Carmen Ruggeri, is een verzameling van kunstvormen geïnspireerd op het Joegoslavische brutalisme. Foto's van 8 mannen; voor 8 Nederlandse brutalistische gebouwen; elk vergezeld van poëtische verzen, interpreteren de structuren van de gebouwen als een representatie van de kracht van de LGBTQIA+ gemeenschap. En weerspiegelen het brutalistisme aan het seksueel geweld binnen de gemeenschap.

Het Brutalisme in Joegoslavië was bedoeld om kracht, stabiliteit en sociale vooruitgang uit te stralen. De gebouwen zijn groots opgezet, vaak met massa's beton, met een intimiderend effect. In the face of Brutalism representeert de kracht van het overwinnen van de ervaring van seksueel geweld, tegen stigma, schaamte en gebrek aan steun. In postzegelsymbolen, die de communicatie van de ervaring weergeven, zijn kleine personages te zien die over de structuren heen springen en de ervaring op een krachtige en energieke manier overwinnen. Deze postzegels zijn vergezeld met acht foto's genomen door Irena Mila en Carmen Ruggeri, met mannen voor de brutale bouwwerken.

Poëzie van Shaeif Bunsee deelt op schrijnende wijze de ervaring zelf, van een lichaam dat de macht terugneemt van de misbruiker en een gemeenschap van overlevenden creëert.

Voor de pride straatcampagne van MenAsWell is de slogan Pride. Instemming. Freedom. geboren om krachtig maar zachtjes te verkondigen: zonder toestemming hebben we geen vrijheid.  

Meer details over het kunstwerk van Ulas Uygun vindt u hier

Over het creatieve team:

  • Geboren in 1987 in Aydin, Turkije, is Ulas een in Amsterdam gevestigde nieuwe media kunstenaar en creatief ondernemer. Zijn kunstpraktijk richt zich op het algemene thema van genezing op het snijvlak van interculturele dialoog, geestelijke gezondheid en LGBTQ+ gemeenschappen. Ulas ziet genezing als een positief proces van herontdekking van iemands ware zelf na een lange periode van instorting, trauma of neergang. Zelf identificeert hij zich sterk met dit concept, omdat hij aanvankelijk begon te schilderen als een uitlaatklep voor zijn persoonlijke genezingsproces. Opgegroeid als homo in een kleine Turkse stad in de jaren '90, verhuisde hij in 2017 van Istanbul naar Amsterdam en opende het jaar daarop zijn creatieve studio WOO Branding.

    Zijn werk wordt nog steeds internationaal tentoongesteld. Zijn laatste solotentoonstelling Purple Passport vond plaats in Amsterdam in 2022, met queer verhalen uit Istanbul en Amsterdam.

    Naast zijn kunstpraktijk blijft Ulas onder zijn Amsterdamse creatieve studio WOO Branding visual storytelling met artistieke flair produceren voor merken en bedrijven.

  • Irena Mila is een digitale marketeer en fotograaf wiens werk een onuitwisbare stempel heeft gedrukt op de wereld van kunst en sociale rechtvaardigheid. Geboren in Skopje, Macedonië, in 1983, woont ze nu in Amsterdam, waar ze krachtige beelden blijft maken die inspireren, onderwijzen en uitdagen.

    Met haar lens legt Irena Mila de schoonheid en complexiteit van de wereld om ons heen vast en belicht ze zowel de vreugde als de strijd van het leven. Haar tentoonstellingen in Keulen, Belgrado, New Delhi en Macedonië tonen haar opmerkelijke vermogen om visuele verhalen te vertellen.

    Ze is een gepassioneerd pleitbezorger voor gemarginaliseerde gemeenschappen. Haar werk als digitale marketeer heeft haar in staat gesteld om te werken aan projecten die in contact komen met degenen die vaak over het hoofd worden gezien en genegeerd, waardoor de stemlozen een stem krijgen.

    Met haar werk toont Irena Mila de kracht van visuele verhalen om te inspireren tot empathie, begrip en verandering. Ze laat ons zien dat ieder mens een verhaal heeft dat de moeite waard is om te vertellen, en dat we door te luisteren en te leren een verschil kunnen maken in de wereld.

  • Carmen, geboren in 1995 in Puglia, is een Amsterdamse fotografe die haar passie voor fotografie heeft geërfd van haar vader, een letterzetter die wereldwijd reisde.

    Dankzij de verhalen van haar vader ontwikkelde ze een grote nieuwsgierigheid en liefde voor fotografie.

    Ze studeerde in de multimedia en audiovisuele sector, met als specialisatie fotografie.

    Haar passie voor reizen en het ontdekken van nieuwe culturen bracht haar ertoe deel te nemen aan een intercultureel schoolproject in Turkije, waarbij ze haar eerste tentoonstelling organiseerde onder de titel "Istanbul: Tussen Oost en West".

    Ze nam deel aan een schoolevenement voor grafische beeldhouwkunst en fotografie, "Armoede en vrijheid, schoonheid der dingen", waarbij ze de eerste prijs won in Copertino (IT). Ze nam ook deel aan twee professionele workshops: "Workflow Progress and Development of Digital Images" en "Master Class Top Landscape" in Rome (IT), gehouden door Giovanna Griffo.

    Ze nam deel aan de fotoprojecten "Discover Barcelona" 2016 en "Discover Amsterdam" 2023 gehouden door "Let Me Italian You" in samenwerking met fotografen "Nanda Hagennars en Lucia Heister". Behaalde een certificaat ondertekend door alle partners en "Institut D'Estudis fotogràfics de Catalunya, Spanje".

    Haar fotografische techniek combineert de schoonheid van Hopper's realisme met haar grote passie voor straatfotografie en scherpe contrasten van licht en schaduw. Ze is ook gehecht aan analoge fotografie en houdt van het proces van het ontwikkelen van foto's en filmrolletjes.

    Haar kunst is een mix van techniek, emotie en gevoeligheid die haar tot een zeer getalenteerde kunstenares maakt. Haar foto's leggen de schoonheid van de essentie van het moment op unieke en spannende wijze vast, met bijzondere aandacht voor detail.

  • Shaief Bunsee, een erudiete en intellectueel scherpzinnige kunstenaar, schrijver, art director, filosoof en esotericus uit Amsterdam, kanaliseert behendig de ontembare en intrinsieke kracht van de natuur die zijn wezen doordringt. Door middel van een veelzijdig artistiek repertoire orkestreert Shaief een symfonie van verkenning, die de diepgaande interrelatie tussen de mensheid en de natuurlijke wereld onthult, terwijl hij zijn creaties handig voorziet van filosofische en esoterische onderbouwingen.

    Shaief bouwde de conceptuele steiger die ten grondslag ligt aan zijn artistieke expeditie, waarbij hij zich waagt aan de afgrondelijke nexus van natuur, spiritualiteit en de menselijke conditie. Shaief is zich terdege bewust van de stuwende kracht van de natuur die door zijn aderen stroomt en boort deze bron van inspiratie nauwgezet aan, waardoor hij zijn artistieke bezigheden met onwrikbare vastberadenheid voortstuwt.

Trots ondersteund door:

Fonds SlachtofferHulp

Pride Amsterdam

Ik voel me nederig en vereerd om deel uit te maken van een project met zo'n krachtige boodschap. Als fotograaf en digitale marketeer heb ik altijd geloofd dat kunst de kracht heeft om de samenleving te genezen en te veranderen. En dit project, gemaakt in samenwerking met MenAsWell, is een waar bewijs van dat geloof.

Maar dit project gaat over zoveel meer dan alleen fotografie. Het gaat over het gebruik van kunst om licht te werpen op de wrede realiteit van seksueel geweld binnen de LGBTQIA+ gemeenschap. Het gaat erom een gesprek op gang te brengen en een gemeenschap te creëren die inclusief is en overlevenden steunt.

Ik ben dankbaar voor de samenwerking met Thomas Garrod-Pullar en het team van MenAsWell, evenals Ulas Uygun, Shaief Bunsee en Carmen Ruggeri, die hun unieke talenten en perspectieven in het project inbrachten. Samen hebben we iets heel bijzonders gecreëerd, een collectie kunst die spreekt over de kracht en veerkracht van de LGBTQIA+ gemeenschap.