Dit is de eerste stap.

Op deze pagina beantwoorden we enkele vragen die je misschien hebt over een seksuele ervaring waar je je niet prettig bij voelde. Ook vind je informatie over waar je terecht kan.

Uw vragen:

  • Seksueel grensoverschrijdend gedrag, seksuele intimidatie en seksueel geweld zijn termen die gebruikt worden om ongewenst seksueel contact te beschrijven.

    Seksueel grensoverschrijdend gedrag dat intimiderend, vernederend of intimiderend kan zijn, kan bestaan uit catcalling, aanrakingen tegen je wil, of verbaal misbruik.

    Seksueel geweld omvat alle ongewenst seksueel contact, inclusief van niet-penetratief seksueel contact.

    Het kan ook gaan om online misbruik, zoals het delen van je foto's of het ontvangen van foto's of berichten die je niet wilde.

    20% van de mannen krijgt in zijn leven te maken met een vorm van seksueel geweld, en 25% van de homo- en biseksuele mannen heeft jaarlijks te maken met ongewenste ervaringen. Voel je dus vooral niet alleen wanneer je iets is overkomen.

  • Instemming is een overeenkomst tussen twee of meer mensen om een seksuele activiteit aan te gaan. Toestemming moet duidelijk en vrijelijk worden gecommuniceerd, en kan te allen tijde worden ingetrokken. Als toestemming niet wordt gerespecteerd, is dat seksueel geweld.

    Toestemming is uniek voor elke situatie en verandert voortdurend. Om toestemming te begrijpen moet je rekening houden met de persoonlijke ervaringen, relaties en context van elke deelnemer. In queer-ruimten betekent dit dat je de unieke manieren waarop mensen communiceren en de cultuur van de ruimte en de gemeenschap moet begrijpen. Je bewust zijn van deze factoren helpt ons om ongewenste dwang of manipulatie in verschillende ervaringen te voorkomen.

    Het is niet altijd mogelijk om nee te zeggen of te stoppen met iets wat je niet leuk vindt. Dit kan deel uitmaken van de bevriezingsreactie op trauma. Toestemming betekent dus niet alleen groen licht geven, maar ook luisteren en de grenzen van anderen respecteren. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid om de ervaring eer aan te doen en ervoor te zorgen dat iedereen ervan geniet.

  • Als je seksueel geweld hebt meegemaakt, zijn er in Nederland een aantal ondersteunende diensten beschikbaar.

    Binnen de eerste 7 dagen na het ervaren van seksueel geweld kunt u het beste hulp zoeken bij het Centrum Seksueel Geweld in uw gemeente. Hun nummer is 0800-0188

    Hier kunt u terecht voor dringende psychologische en medische hulp, soa-tests en PEP (Post-Exposure Prophylaxis) om hiv-infectie te voorkomen.

    Als u langer dan een maand symptomen van depressie, angst, woede en/of schuld ondervindt, kan er sprake zijn van posttraumatische stress, en wordt geadviseerd psychologische hulp te zoeken.

    We bieden ondersteuning via onze therapeuten, die je kunnen helpen bij je herstel en je balans. Je kunt contact met hen opnemen via +31 64 7848 123 of info@menaswell.nl en zij spreken een geschikt moment met je af.

    Er zijn andere behandelingsmogelijkheden beschikbaar. Je kunt contact met ons opnemen, of met je huisarts, om de mogelijkheden te bespreken.

  • Je hoeft niemand over je ervaring te vertellen totdat je er klaar voor bent. Niemand mag je onder druk zetten om stappen te zetten waar je niet klaar voor bent, denk aan: juridische stappen, praten over het trauma, je ervaring openbaar delen.

    Het is een goed idee om iemand te vinden die je vertrouwt en die je steun kan bieden. Neem de dingen in je eigen tijd en vertel het alleen aan mensen bij wie je je op je gemak voelt.

  • Als je HIV-negatief bent en je hebt onbeschermde geslachtsgemeenschap gehad, moet je binnen 72 uur na de gebeurtenis PEP (post-exposure prophylaxis) aanvragen om HIV-infectie te voorkomen.

    Dat kan via het Centrum Seksueel Geweld (0800-0188), of uw plaatselijke GGD Soa-Polikliniek.

  • Je moet naar de politie gaan als je de dader wilt laten veroordelen. Je kunt het beste contact opnemen via Roze in Blauw, de LGBTQIA+ vereniging binnen de Politie. Hun nummer is 088-1691234

    Een klacht indienen bij de politie is een optie voor mensen die denken dat dit de juiste stap voor hen is of een onderdeel van hun genezingsproces na het meemaken van seksueel geweld. Het is echter nuttig om te beseffen dat de uitkomst niet altijd aan de verwachtingen voldoet. Aangifte doen van seksueel geweld kan een ingewikkeld en mogelijk traumatisch proces met zich meebrengen waarbij interactie met de politie en het rechtssysteem komt kijken.

    In Nederland kun je je ervaring registreren (melding) of een strafzaak openen (via een aangifte).

    Je kunt overleggen met een vertrouwenspersoon of professionals voordat je een dergelijke beslissing neemt. Neem hier contact op met Centrum Seksueel Geweld (in de eerste 7 dagen) of MenAsWell.

Klik hier voor onze gemakkelijk te lezen gids, ontwikkeld in samenwerking met de Britse liefdadigheidsinstelling voor leermoeilijkheden The Royal Mencap Society.

Met wie je contact kunt opnemen na seksueel geweld of seksueel grensoverschrijdend gedrag

Centrum Seksueel Geweld

0800-0188 | centrumseksueelgeweld.nl

Het Centrum Seksueel Geweld kan je helpen en staat dag en nacht voor je klaar. Je kunt ze 24 uur per dag telefonisch bereiken op 0800-0188 en via chat op hun website. Binnen 7 dagen kunnen ze je helpen door de ondersteuning die je nodig hebt te coördineren.

Zij kunnen u in contact brengen met een centrum in de buurt. Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk na de aanranding of verkrachting contact met hen opneemt, zodat zij u zo goed mogelijk kunnen helpen. Alles wat u met hen bespreekt, wordt vertrouwelijk behandeld.

SOA Kliniek

Uw gemeentelijk testcentrum vindt u op www.ggd.nl.

Als je tegen je wil onbeschermde seks (seks zonder condoom) hebt gehad, loop je risico op soa's zoals chlamydia, herpes en gonorroe. Je kunt ook risico lopen op besmetting met hiv: om overdracht van hiv te voorkomen, kun je binnen 72 uur na blootstelling PEP nemen.

Via de GGD GHOR website kunt u uw lokale GGD vinden. Elke GGD heeft een SOA Polikliniek (SOA-testcentrum).

U kunt bij uw plaatselijke SOA Polikliniek terecht voor een soa-test, voor PEP en PrEP en voor advies over seksuele gezondheid.

Menaswell

Terugbel hulplijn: 064 7848 123 | info@menaswell.nl

De therapeuten van MenAsWell helpen je weer in balans te komen en begeleiden je herstelproces. Ze bieden tot 6 gratis sessies aan om je te helpen je weg te vinden en de beschikbare ondersteuningsopties en behandelingen te overwegen. Als je ons telefoonnummer belt of ons een WhatsApp stuurt, bellen we je terug of sturen we je een bericht om een gespreksmoment af te spreken. 

We hebben ook outreachmedewerkers met wie je kunt praten als je vragen hebt over je ervaring. 

Je kunt meer van onze ondersteuning bij jou in de buurt vinden via onze After service hier.

Politie & Roze in Blauw

Je kunt op 2 manieren contact opnemen met de politie om je ervaring te melden: melding of aangifte. Melding registreert de gebeurtenis en maakt het mogelijk om gedragspatronen te volgen. Aangifte houdt in dat er een aanklacht tegen de persoon wordt ingediend.

Politie NL runt het LGBTIQ+ netwerk Roze in Blauw.

Geen noodgevallen: 0900-8844 | politie.nl | In noodgevallen belt u 112.

Roze in Blauw (LGBTQIA+ netwerk): 088-1691234

Voor links naar meer onderzoek en rapporten, klik hier