Gezonde relaties

Intiem partnergeweld (IPV) begrijpen

Bij intiem partnergeweld (IPV) gaat het niet alleen om fysieke schade; het kan ook gaan om emotioneel, psychologisch, seksueel en financieel misbruik. IPV is elk gedrag in een relatie - met een huidige of ex-partner - dat bedoeld is om te controleren, te schaden of te intimideren. Hoewel het vaak geassocieerd wordt met vrouwelijke slachtoffers, is het belangrijk om te weten dat ook mannen te maken kunnen krijgen met IPV - in ongeveer 40% van de gevallen van IPV zijn mannen het slachtoffer. Deze situaties kunnen zich voordoen in elke relatie, heteroseksueel of van hetzelfde geslacht, en de gevolgen voor de mentale en emotionele gezondheid kunnen ingrijpend zijn.

Als je dit leest omdat je denkt dat je in een gewelddadige relatie zit met een huidige of ex-partner, dan ben je niet alleen. Het herkennen van IPV kan moeilijk zijn, omdat er vaak subtiele tactieken aan te pas komen die het vertrouwen ondermijnen, angst inboezemen of je isoleren van ondersteunende netwerken. Veel mannen voelen de druk om hun ervaringen te bagatelliseren, maar elke vorm van misbruik is onaanvaardbaar en er is hulp beschikbaar.

Voorbeelden van misbruik zijn controlerend gedrag, verbale beledigingen, financieel, fysiek en seksueel misbruik.

Tekenen dat je te maken hebt met IPV

- Het gevoel hebben gecontroleerd of constant in de gaten gehouden te worden.

- Verbale beledigingen, vernedering of manipulatie ervaren.

- Je geïsoleerd voelen of afstand nemen van vrienden en familie.

- Financiële controle, zoals de toegang tot je eigen inkomen beperken.

- Fysiek geweld of bedreigingen ervaren.

Bij MenAsWell kunnen we je helpen de juiste ondersteuning te vinden. Of je nu begeleiding nodig hebt bij het opstellen van een veiligheidsplan, informatie over steungroepen of gewoon iemand om mee te praten, wij kunnen je helpen de eerste stappen te zetten op weg naar veiligheid en genezing.

Bij 40% van de gevallen van IPV zijn mannen het slachtoffer

Uw belangrijkste contacten

Slachtofferhulp

Slachtofferhulp.nl

Slachtofferhulp is het bureau voor slachtofferhulp in Nederland. Je kunt bij hen terecht voor juridische, praktische en financiële ondersteuning.

Veilig Thuis

0800 2000

Veilig thuis is de instantie voor huiselijk geweld in Nederland.

MenAswell

Menaswell.nl

MenAsWell' is de Nederlandse stichting voor mannelijke slachtoffers van seksueel en huiselijk geweld.

Tips om veilig te blijven

Als je in een gewelddadige relatie zit met een huidige of ex-partner, is het van cruciaal belang om prioriteit te geven aan je veiligheid. Hier zijn enkele praktische stappen om jezelf te beschermen:

  • Plan veilige locaties waar je naartoe kunt gaan als je snel weg moet. Zorg dat je een noodtas hebt met essentiële zaken zoals identificatie, contant geld en belangrijke documenten. Bewaar deze op een toegankelijke maar verborgen plaats.

  • Deel je situatie met vrienden, familie of collega's die je steun kunnen bieden. Overweeg om een codewoord in te stellen om een noodsituatie discreet aan te geven.

  • Houd incidenten privé bij, inclusief data, tijdstippen en beschrijvingen. Deze documentatie kan waardevol zijn als je besluit om juridische stappen te ondernemen of bescherming te zoeken. tekst gaat hier naartoe

  • Beveilig je digitale apparaten door wachtwoorden te veranderen en privébrowsers te gebruiken. Misbruikers kunnen proberen je activiteiten te volgen via gedeelde apparaten of accounts. Het kan een goed idee zijn om ervoor te zorgen dat je oude telefoons veilig zijn.

  • Gebruik een vertrouwde telefoon of e-mailaccount om te communiceren met hulporganisaties, vooral als je apparaten in de gaten worden gehouden. MenAsWell en andere organisaties kunnen vertrouwelijk advies geven over hoe je veilig kunt blijven.

  • Zorg dat je op de hoogte bent van de plaatselijke wetgeving rondom huis- en contactverbod of beschermingsbevel. MenAsWell kan je in contact brengen met juridische hulpbronnen om inzicht te krijgen in je rechten en mogelijkheden om jezelf te beschermen.

  • Als je je onveilig voelt, vertrouw dan op je instinct en handel ernaar. Vermijd situaties waarin je alleen kunt zijn met je aanvaller en aarzel niet om jezelf uit een onveilige omgeving te verwijderen.