Iemand ondersteunen

Hoe je overlevenden van seksueel geweld kunt helpen

Intimidatie of seksueel geweld is niet gemakkelijk om te delen, en je reactie kan het verschil maken voor het slachtoffer. Hier zijn enkele tips voor een gesprek waardoor het slachtoffer zich gesteund voelt:

  • Erkenning van mishandeling:

    Toon empathie, vertrouwen en luister.

    Je kunt bijvoorbeeld ondersteunend reageren: "Het spijt me echt om te horen dat dit je is overkomen", "Wat er is gebeurd is echt verkeerd en zou niet mogen gebeuren", "Het is niet jouw schuld", "Ik ben er voor je".

  • De behoeften verduidelijken en de controle teruggeven:

    Doe een actieve inspanning om te begrijpen wat de persoon nodig heeft, of hij nog steeds in gevaar is en laat hem kiezen wat de volgende stap zal zijn.

    Zeg: "Gaat het goed met je?", "Is de persoon die je pijn deed nog steeds hier?", "Hoe kan ik je helpen?", "Wat wil je nu doen? "Als de persoon verward is en moeite heeft met antwoorden, is het aan te raden om opties aan te bieden - "Wil je dat we hem weghouden?", "Wil je naar huis?", "Wil je dat ik je help je vrienden te vinden?", "Wil je dat ik iemand bel? "

  • Hulp zoeken:

    Als de persoon die je steunt eenmaal heeft besloten wat zijn volgende stap is, zorg er dan voor dat je hem of haar helpt om de ondersteuning te vinden die hij of zij nodig heeft. Dit kan medische hulp zijn, psychologische hulp, juridische hulp of gewoon iemand om mee te praten. Het centrum voor seksueel geweld is beschikbaar om relevante ondersteuning te bieden binnen de eerste 7 dagen. Zie "Hulp krijgen" (LINK) voor meer informatie. Je kunt dingen zeggen als: "Het was niet jouw schuld", "Heb je iemand met wie je hierover kunt praten? Het is beter om er niet alleen mee te blijven", "Het spijt me dat dit is gebeurd".

Wat te vermijden

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de reis voor de overlevende zo eenvoudig mogelijk is. Reacties van anderen kunnen het herstel van het slachtoffer beïnvloeden. Om onnodig ongemak te voorkomen, moet je begrijpen wat je niet moet zeggen of doen.

  • Vermijd oordelen en beschuldigen:

    Geef de persoon niet de schuld voor wat er is gebeurd en oordeel niet over zijn of haar reactie terwijl de situatie zich in real time afspeelde.

    Zeg niet: "Waarom heb je 'X' niet gedaan?", "Je had 'X' moeten doen!", "Waarom ben je niet eerst naar mij gekomen?".

  • Vermijd het minimaliseren of negeren van wat er is gebeurd:

    
Zeg niet: "Oké, het overkomt iedereen", "Er is niets te doen, het is hier gewoon zo", "Het is niet zo erg".

  • Vermijd zoveel mogelijk druk uitoefenen en ga niet achter de rug van het slachtoffer:

    Zeg niet: "Je MOET een klacht indienen", "Je MOET naar de politie gaan", "We hebben besloten om...X ".

    Predik geen moraal en probeer niet op te voeden Geef geen verwijten en probeer niet op te voeden Zeg niet: "Je moet minder drinken", "Flirt niet met vreemden", "Hopelijk leer je ervan voor de volgende keer".

  • Geef geen schuld of probeer niet op te voeden

    
Zeg niet: "Je moet minder drinken", "Niet flirten met vreemden", "Hopelijk leer je ervan voor de volgende keer".