Liegen zul je

Hoi Jeffrey, fijn dat je te ontmoeten bent!

Kun je ons wat meer vertellen over hoe je bent?

"Natuurlijk! Mijn naam is Jeffrey Dral en ik woon in Amsterdam. Ik ben achtentwintig jaar oud en schreef het boek 'Liegen zul je'. In mijn jeugd was ik bijna altijd te vinden op de ijsbaan, want ik behoorde tot de top van het Nederlandse Kunstschaatsen. Ik heb bijvoorbeeld drie jaar op rij de titel Nederlands Kampioen Showrijden mogen dragen. Tegenwoordig liggen mijn schaatsen er maar stoffig bij, want ik ben mijn plezier in het schaatsen helaas verloren - ik denk dat je zo wel zult begrijpen waarom."

Vertel ons over je nieuwe boek!

"Liegen zul je' is mijn eerste boek. Daarin schrijf ik over wat er met mij vanaf mijn zestiende is gebeurd. Het verhaal staat in het teken van seksueel misbruik. Er zijn binnen dit onderwerp niet veel boeken over mannelijke slachtoffers, en het is ook nog eens zo dat het in mijn geval niet één, maar twee daders betreft. Ik kwam met hen in aanraking via het kunstschaatsen. Ik heb me jarenlang gehouden aan mijn belofte nooit over de gebeurtenissen te praten, maar dat was voordat ik de inzichten kreeg die ik nu heb, nu ben ik ouder. In het boek vertel ik op een eerlijke, intieme en hopelijk inzichtelijke manier over mijn persoonlijke ervaringen en ik hoop dat ik daarmee kan aanzetten tot gesprekken en bewustwording over dit onderwerp. Het is ontzettend spannend, maar na een schrijfproces van ongeveer zeven jaar voel ik dat ik er klaar voor ben om er eindelijk over te gaan praten. Ik voelde me lange tijd alleen in mijn situatie, maar sinds het boek is aangekondigd en ik fantastische en liefdevolle reacties mag ontvangen, is dat gevoel helemaal aan het verdwijnen."

Je nieuwe boek gaat over een taboeonderwerp, wat hoop je dat andere mensen uit jouw verhaal zullen halen?

"Seksueel misbruik wordt vaak als een taboeonderwerp gezien, omdat het over gevoelige en pijnlijke ervaringen gaat. Veel mensen vinden het lastig om daarover te praten. Toch hoop ik dat de lezers van mijn boek zullen gaan begrijpen hoe belangrijk het is dat tóch te doen. Het dragen van een vervelend geheim kan een zware emotionele laatste zijn en ervoor zorgen dat je heel alleen gaat voelen. Hopelijk kan 'Liegen zul je', voor de lezers die dat nodig hebben, functioneren als een spiegel. Daarmee bedoel ik dat het ze kan laten inzien dat het geheim waar ze zelf mee rondlopen of over twijfelen, echt niet helemaal pluis is. En dat er anderen zijn die hetzelfde voelen - dat ze dus niet alleen zijn. En dat er manieren zijn om van die geheimen af te komen. Praten is daar slechts één voorbeeld van."

Waarom is toestemming belangrijk voor jou, en hoe ziet dit eruit?

"Consent draagt voor mij een diepgaande betekenis. Dat komt ongetwijfeld door mijn persoonlijke ervaringen, want ik heb zelf ervaren hoeveel impact het kan hebben wanneer mensen je manipuleren, doordrammen of dwingen om iets tegen je eigen wil in te doen. Door wat ik heb meegemaakt, en ook zeker vanuit mijn eigen waarden, besef ik dat het van groot belang is om ervoor te zorgen dat alle betrokkenen bij seksuele handelingen het met elkaar eens zijn en begrijpen wat er gaat gebeuren. Als we allemaal luisteren naar elkaars wensen en grenzen, en die respecteren, en als iedereen zijn eigen keuzes kan maken, kunnen we problemen en vervelende situaties voorkomen. Daarbij komt ook dat iedereen op ieder moment van gedachten moet kunnen veranderen en besluiten om niet langer in te stemmen met wat er gebeurt. In mijn geval, maar dat is achteraf gezegd, zou ik willen dat ik op mijn zestiende al bekend was geweest met de uitspraak 'Nee betekent nee, en stilte betekent NIET ja'. Ik denk dat het cruciaal is dat we alle jongeren leren wat het inhoudt om toestemming te geven en te krijgen. Daarbij is het ook van belang dat ze begrijpen wat ze moeten doen als hun grenzen worden overschreden, of als ze achteraf over een gebeurtenis twijfelen."

Hoe hebben jouw ervaringen gevormd wie je nu bent?

"Ik denk dat mijn ervaringen me vooral hebben geleerd om meelevend en begrijpend te zijn. Alle vervelende ervaringen die ik zelf heb doorgemaakt, gun ik niemand anders toe. Bij alles wat ik doe, probeer ik een paar stappen vooruit te denken. En dat geldt niet alleen in betrekking tot mezelf, maar ik probeer ook altijd rekening te houden met anderen en in te schatten welke gevoelens mijn woorden of daden bij anderen kunnen oproepen. In plaats van me groter voor te doen dan ik ben, benoem ik mijn angsten of andere vervelende gevoelens vaak sneller. Ik zou ook heel graag willen afrekenen met het idee dat iedereen altijd sterker uit nare situaties komt, want het misbruik heeft mij vooral gevoelig en kwetsbaar gemaakt. Er gaat eigenlijk geen dag voorbij waarop ik er niet aan terugdenk, of ik wil of niet. Daar heb ik een lange tijd erg veel moeite mee gehad, maar het stemt me hoopvol dat ik die dagelijkse gedachten tegenwoordig beter kan accepteren. Ik denk dat het komt omdat ik veel van het verleden heb kunnen verwerken door er jarenlang over te schrijven. De gevoelens die herinneringen bij mij oproepen zijn tegenwoordig een stuk minder intens, maar ze zitten me nog steeds weleens in de weg."

Waar en wanneer kunnen we een exemplaar van je boek bemachtigen?

"'Liegen zul je' is vanaf nu verkrijgbaar in de boekhandels en ook online te bestellen. Het boek is ook verkrijgbaar als e-book, en ik ben supertrots om te mogen aankondigen dat er binnenkort ook een luisterboek zal verschijnen. Iedereen die op de hoogte wil blijven van het boek en de releasedatum van het luisterboek 

kunnen daarvoor terecht op mijn website of mij volgen via sociale media (@jeffreydral op Instagram en TikTok)."

Is er verder nog iets dat je zou willen toevoegen?

"MenAsWell en ik delen dezelfde missie: we willen allebei de zwijgcultuur doorbreken. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor, want ook wat dat betreft heb ik nu dus het gevoel dat ik er niet meer alleen voor sta. Ik wil iedereen aanmoedigen zich kwetsbaar op te stellen, uit te spreken en ervaringen te delen. Het is 2023, dus het is hoog tijd om seksueel misbruik en ander seksueel geweld voorgoed bespreekbaar te maken, ook als het gaat om mannelijke, trans- of non-binaire slachtoffers. Dat hoeft niet op een boze of harde toon, maar kan ook liefdevol zijn. Ik geloof dat we met zachtheid het meest kunnen bereiken."

Vorige
Vorige

Yoga in Rotterdam

Volgende
Volgende

Interview met onze nieuwe therapeut, Mike