Interview met onze nieuwe therapeut, Mike

Onze gratis online inloop voor mannen die te maken hebben gehad met seksueel geweld gaat vanaf 4 september elke maandag weer van start.

We namen de tijd om Mike, onze nieuwe psychotherapeut, te interviewen. Hij deelde een aantal tips met ons voor jongens die te maken hebben gehad met seksueel geweld. Je kunt online meedoen aan de drop-in via Whereby.com/menaswell tussen 17:00 en 19:00 elke maandag vanaf 4 september.

Hey Mike! Vertel eens wat over jezelf.

Ik ben er erg blij mee! Ik woon nu bijna 4 jaar in Amsterdam en uiteindelijk is het mijn ambitie voor mij en mijn man om Nederlands staatsburger te worden - we vinden het hier geweldig. Ik ben Nederlands aan het leren, maar voorlopig werk ik alleen in het Engels - maar ik spreek ook een beetje Spaans, Frans en Italiaans. Voor Amsterdam woonde ik vele jaren in Londen, Parijs, Barcelona en Sydney - ik ben een echte stedenjunkie - en ik voel me vooral aangetrokken tot de manier waarop steden me de kans geven om mijn beste queer leven te leiden - dat zich steeds verder ontwikkelt.

Je achtergrond is gericht op de LGBTQIA+ gemeenschap. Wat heb je van deze groep geleerd tijdens je carrière?

In mijn academische leven gebruiken we vaak de term GSRD (Gender Sex and Relationship Diverse) en er is één echt belangrijk ding dat ik heb herkend binnen de LGBTQIA+ gemeenschap waar de hele wereld van zou kunnen leren - namelijk dat diversiteit een middel is om een authentiek leven te leiden. Als we opgroeien worden we ons ervan bewust dat onze verhalen niet precies hetzelfde zijn als die van anderen, en dus kunnen we beginnen met een soort blanco bladzijde, met een kans om verschillende verhalen uit te proberen en ons verhaal te vertellen met een meer authentieke stem. Ik denk dat we allemaal wel van die momenten in ons leven kennen waarop we het gevoel hebben dat we nu met een meer waarachtige stem spreken. Dat is iets in onze gemeenschap dat ik eindeloos inspirerend vind.

Je staat op het punt om te beginnen met onze inloop voor mannen die te maken hebben gehad met seksueel geweld. Kunt u ons vertellen waarom de drop-in zo belangrijk is?

Hoe meer onze gemeenschap over dit onderwerp praat, hoe sterker onze gemeenschap wordt - en het werk dat MenAsWell hiermee doet is zo belangrijk. We hebben gezien dat de LGBTQIA+ in de loop der jaren zoveel vooruitgang hebben geboekt en zoveel hebben opgeëist op het gebied van respect en empowerment en dit is weer een belangrijke stap waar we allemaal aan kunnen bijdragen.

Wat kunnen mensen verwachten van de drop-in?

Het eerste en belangrijkste van de drop-in is dat het een veilige plek is. Ik heb een aantal jaren een soortgelijk programma gedraaid voor mensen die te maken hebben met rouw. De verschillende manieren waarop mensen willen communiceren over wat er voor hen aan de hand is, is heel interessant - sommige mensen blijven de hele tijd zingen omdat dat de manier is waarop ze er het beste mee om kunnen gaan - ze houden vast aan de sociale normen om 'vrolijk' te zijn in het aangezicht van grote pijn. Sommige mensen willen helemaal niet veel woorden gebruiken - het gaat om de gedeelde ruimte met iemand die luistert. De inloop biedt je dus in de eerste plaats een 'je gevormde ruimte' als dat zinvol is. We kunnen maximaal een uur praten - het kan erg vermoeiend zijn om over zoiets persoonlijks te praten, dus het is goed om dat voor elkaar te krijgen, maar veel mensen hebben zo lang niet nodig, of willen niet zo lang - zelfs 15, 20 minuten kunnen iemand helpen om toegang te krijgen tot hun eigen hulpbronnen - want zo vaak is dat waar we de veerkracht vinden die we nodig hebben, binnen onze eigen doorleefde ervaring en onze bestaande copingstrategieën.

Heb je tips voor mensen die niet zeker weten of wat hen is overkomen erg genoeg is om als seksueel geweld te worden beschouwd?

Ik had het eerder over de positieve kant van opgroeien met een verhaal dat anders is dan dat van anderen - maar er zit natuurlijk ook een meer uitdagende kant aan. Als we 'anders' opgroeien, kunnen we ons er instinctief van bewust worden dat het misschien niet veilig is om ons verhaal te vertellen aan de mensen om ons heen. We zijn bang dat vrienden en familie het niet leuk vinden wat we te zeggen hebben - dus kunnen we er erg bedreven in raken om dingen die er echt toe doen niet te zeggen. We leren een deel van onszelf 'achter te houden' omdat dat het veiligst lijkt. Maar dat achterhouden van ons verhaal kan er soms toe leiden dat mensen hun eigen verhaal 'devalueren'. We kunnen allerlei valse redenen verzinnen waarom ons verhaal het niet waard is om verteld te worden. De uitnodiging van Men As Well is dus om ervoor te zorgen dat je jouw verhaal niet devalueert. De drop-in is echt een veilige plek om uit te vinden hoe het voelt om je verhaal te vertellen. Kom langs en vertel zo veel of zo weinig als voor jou goed voelt. Dan kun JIJ het beste beoordelen wat je ervaringen betekenen en wat je met je verhaal wilt doen als je de erkende waarde ervan hebt ontdekt.

Heb je tips om iemand die te maken heeft gehad met seksueel geweld te helpen aarden?

Een van de ergste dingen aan dit soort ervaringen is de manier waarop ze vaak uitpakken als een ontkoppeling of een 'breuk'. We kunnen ons verbroken voelen van het vertrouwen in anderen, verbroken van het vertrouwen in onszelf en verbroken van de wereld. De verleiding is groot om je af te sluiten en je in een isolement te verschuilen - dat voelt voor jou misschien als een veiligere plek. Maar als ik met mensen werk, ben ik altijd op zoek naar 'betekenisvolle verbindingen'. Wie is daarbuiten in wie je ook maar een klein beetje vertrouwen hebt? Genoeg vertrouwen om misschien een beetje van je verhaal te vertellen. Het kan heel klein beginnen - en je kunt zelf inschatten hoe comfortabel je je daarbij voelt - en als je je comfortabel genoeg voelt, zoek dan een andere connectie. We zijn sociale dieren - de evolutie heeft ons gemaakt om deel uit te maken van een gemeenschap door middel van connecties en dat kan ons helpen om onze sterke kanten weer terug te vinden - dus mijn beste tip is om altijd alert te zijn op het herstellen en herstellen van de connecties met je wereld wanneer je dat het beste inschat.

Je kunt Mike's website bezoeken op: www.minstertherapy.com

Vorige
Vorige

Liegen zul je

Volgende
Volgende

Workshops