Hoe help je iemand in een gewelddadige relatie?

Terry Kriz

De meeste mensen weten dat huiselijk geweld bestaat, maar het is moeilijk te begrijpen als je het zelf niet hebt meegemaakt. Hetzelfde geldt voor het verlies van een geliefde of ziekte, het is moeilijk om de juiste dingen te zeggen of de juiste dingen te doen om de ander te helpen zich gesteund te voelen. Maar deze keer is het helemaal anders omdat de oplossing van het probleem zo eenvoudig lijkt: "Waarom kunnen ze niet gewoon weggaan?"

Misschien willen we de persoon wegtrekken, door elkaar schudden en ver weg van de misbruiker brengen, en raken we gefrustreerd over het gebrek aan bereidheid om de misbruikende partner te verlaten. Of, erger nog, we verstarren en keren ons af en negeren alle problemen. Dit alles helpt natuurlijk niet, en ondanks onze beste bedoelingen kunnen we de situatie verergeren of in conflict raken met onze mishandelde geliefde, ondanks onze wens om te helpen. 

Het kan moeilijk zijn om te zeggen wanneer iemand in een misbruikrelatie zit, soms is de grens tussen ongezond en misbruik moeilijk te bepalen. Vooral als de persoon in de relatie te maken heeft met trauma's, schuld, schaamte, maar ook liefde voor de misbruiker. Hier zijn enkele nuttige do's en don'ts voor het geval je iemand kent die in een misbruikrelatie zit. Dit is geen one-size fits all situatie, vertrouw op je instincten en neem bij twijfel contact op met je plaatselijke hulpdiensten voor professioneel advies, maar bovenal, blijf veilig.

1. Luister, oordeel niet. Slachtoffers van misbruik voelen zich al slecht over zichzelf omdat ze in deze situatie zitten. Het verkeren in een situatie van misbruik gaat gepaard met schaamte, schuld, verwarring en een intens gevoel van eenzaamheid. Het kan zo moeilijk zijn om over dit onderwerp te praten dat elk teken van veroordeling of woede ertoe kan leiden dat zij in de verdediging schieten en zich niet meer voor je openstellen. Wees dus op uw hoede voor opmerkingen die een oordeel suggereren.

2. Valideren. Zoals gezegd voelt de persoon die zich misbruikt voelt zich waarschijnlijk eenzaam en geïsoleerd, en ook verward over het misbruik. Luister, geloof wat ze zeggen en bevestig dat wat er gebeurd is niet oké is en niet hun schuld. "Het spijt me dat je dit is overkomen", "Wat je ook denkt te hebben gedaan, dit is niet jouw schuld", "Je verdient het niet om zo behandeld te worden", "Ik weet dat dit moeilijk voor je moet zijn om te delen, weet dat je er niet alleen voor staat", en "Ik ben er voor je als je ooit iets nodig hebt". Validatie is ongelooflijk belangrijk omdat fysiek en seksueel misbruik vaak verweven is met emotioneel misbruik. De misbruiker verwijt het slachtoffer vaak "Kijk wat je me hebt laten doen" of "Als je zo doorgaat zal ik je misschien moeten straffen", "Als je vrienden zouden weten dat je dit en dat hebt gedaan zouden ze je ook haten", waardoor het slachtoffer in de war en bang achterblijft. Bevestigen dat het misbruik niet hun schuld is, is cruciaal om iemand te helpen die het slachtoffer is geworden van misbruik.

3. Begrijp dat weggaan niet altijd de eerste (of tweede) stap is. In de meeste, zo niet alle gevallen is het niet een eenvoudige kwestie van weggaan. Naast de hoop op verandering of liefde voor de misbruiker, die verlaten al ingewikkeld maken, kunnen er andere complicaties zijn zoals economische afhankelijkheid, kinderen of huisdieren, huisvesting en sociale repercussies die iemand minder geneigd maken om te vertrekken. In het ergste geval zijn er ernstige bedreigingen van de kant van de misbruiker die iemand bang maken om te vertrekken. Iemand onder druk zetten om een relatie te verlaten terwijl hij er niet klaar voor is of zich niet veilig voelt om te vertrekken kan aanvoelen als meer misbruik en controle en kan ertoe leiden dat uw geliefde zich tegen u keert, of zich van u afkeert, verder in een isolement.

4. Hoe hulp te bieden. U kunt op verschillende manieren hulp aanbieden: u biedt hen aan bij u te blijven, u te bellen als het slecht gaat of hen te helpen professionele hulp te vinden. Deze dingen zijn allemaal goed om te doen, maar dring ze niet op, het is aan hen om te beslissen of ze op je aanbod ingaan of niet. U kunt hen helpen door informatie of telefoonnummers te verstrekken die onder een schuilnaam kunnen worden opgeslagen. Een krachtige manier om te helpen is te vragen wat u specifiek kunt doen om hen te helpen, waardoor zij de controle houden over hun behoeften. Opmerkingen als "Ik heb je gezegd dat je kon bellen, waarom heb je dat niet gedaan?" kunnen eerder overkomen als kritiek dan als hulpvaardigheid, dus wees voorzichtig met hoe je dingen formuleert. Een beter alternatief is "Het spijt me dat je dit is overkomen, als het weer gebeurt kun je me altijd bellen". Houd in gedachten dat weggaan niet altijd mogelijk is in geval van huiselijk geweld en tot ergere repercussies kan leiden bij terugkeer. [Uitzondering: Wanneer u getuige bent van acuut geweld moet u 112/911 of uw nationale equivalent bellen].

5. Wees voorzichtig bij het controleren. Wees bij het controleren voorzichtig met wat je schrijft in tekst of wat je zegt aan de telefoon, het is mogelijk dat de misbruiker meeluistert of toegang heeft tot zijn telefoon en gesprekken uit het verleden kan lezen. Jullie kunnen een code afspreken zodat jullie gevaar kunnen communiceren, niet alleen in de kamer zijn en niet vrijuit kunnen spreken. Neem hun privacy serieus, praat niet over het misbruik met andere mensen zonder de toestemming van het slachtoffer, omdat informatie op plaatsen terecht kan komen waar het meer kwaad dan goed doet.

6. Zorg ook voor jezelf. Tenslotte, weten dat je geliefde in een gewelddadige relatie zit, kan een van de moeilijkste dingen zijn om mee te maken. Het kan verdrietig en frustrerend zijn en je zou je eigen gevoelens van schuld en schaamte en controleverlies kunnen ervaren. Vergeet niet dat u alleen uw deel doet, het is niet uw relatie en neem pauzes wanneer u die nodig hebt. We maken allemaal fouten, vertrouw erop dat je je best doet en wees niet te streng voor jezelf over dingen die anders hadden kunnen gaan. Je bent ook niet alleen.

Vorige
Vorige

Menaswell lanceert Menaswell.nl